Met loopbaan- en budgetcoach in beweging!

De crisis is voorbij. Er is steeds meer werk. De werkeloosheid daalt. Toch word ik, budgetcoach,  juist nu geconfronteerd met vrienden en kennissen die hun baan hebben verloren of gaan verliezen. Is dit de nasleep van de crisis? Of heeft dit te maken met veranderingen op de arbeidsmarkt? Eén werkgever gedurende je loopbaan is niet meer van deze tijd. Om mee te kunnen blijven doen op de arbeidsmarkt moet je mee bewegen. Je blijven ontwikkelen en veranderingen in je inkomen managen.

Budgetcoach

Als je weet dat een loopbaan niet meer vanzelfsprekend langdurig in hetzelfde werk en een groeiend salaris inhoud, is het vanzelfsprekend dat je ook een financiële planning moet maken die hier bij past. Bij het kiezen van een woning met een bijbehorende hypotheek is bijvoorbeeld een moment om hier bij stil te staan. Kan de hypotheek mee bewegen in minder en goede financiële tijden. Maar ook in het financiële huishouden is het goed om te kunnen meebewegen. Als je in goede tijden niet volledig los gaat, kun je wat mindere tijden financieel makkelijker opvangen. Meer informatie over budget coaching voor particulieren.

Als er ontslag aan komt, of je wilt zelf een verandering gaan doorvoeren in je loopbaan, kan het je veel opleveren om samen met een professional naar je financiën te kijken. Dit kan bijvoorbeeld d.m.v. budget coaching. Meestal wordt er pas gedacht aan een budgetcoach als er schulden zijn of dreigen te ontstaan. Door eerder in gesprek te gaan met een budgetcoach zijn er vaak nog volop mogelijkheden. Je kunt dan stil staan bij de vraag: “Wat wil ik uitgeven aan….” in plaats van: “Wat kan ik uitgeven aan…..” Hierdoor houd je de regie over je financiële uitgaven.

Loopbaanadvies

Er zijn verschillende organisaties waar loopbaanadvies en coaching wordt geboden. Je kunt een test doen, maar ook door middel van coaching je kwaliteiten en motivatie onderzoeken. Bij een naderend ontslag wordt vaak gebruik gemaakt van loopbaanadvies en outplacement. Het is belangrijk om ook naar mogelijkheden voor advies en coaching te kijken als je merkt dat je misschien niet meer zo goed op je plek zit. Of als er veranderingen aan zitten te komen in jouw vakgebied, die vragen om beweging. Wanneer je zelf actief in beweging blijft wordt kunnen veranderingen in je loopbaan uitdagingen worden. Je krijgt meer grip op de situatie.

Loopbaanadvies bij ADHD2GO

Bij ADHD2go wordt loopbaanadvies op maat geleverd. Er wordt naar het totaal plaatje gekeken. De financiële situatie wordt mee genomen in het toekomstperspectief. Zo nodig adviseren zij een budget coach of bewindvoerder om mee te kijken naar mogelijkheden. Een meerwaarde die zeker niet altijd vanzelfsprekend geboden wordt.  Meer informatie over loopbaanadvies bij ADHD2GO.

Werkgever

Vaak zijn er bij de werkgever mogelijkheden om loopbaanadvies in te zetten. Het is zelfs een onderdeel van meerdere Cao’s. Een bijdrage aan goede inzetbaarheid van de medewerker. Zoals ook verzuimbegeleiding een onderdeel is. Wat nog niet vanzelfsprekend is, is het inzetten van budget coaching voor medewerkers die dit nodig hebben.
Medewerkers met schulden hebben vaak een verhoogd ziekteverzuim en leveren door stress minder productie. Steeds vaker wordt dit door de werkgever gesignaleerd en wordt er op zoek gegaan naar hulp. Ik ben van mening dat er een gezamenlijke verantwoordelijkheid ligt bij de medewerker en de werkgever om de inzetbaarheid van de medewerker zo optimaal mogelijk te houden. Neem daarom als medewerker ook zelf initiatief om bij jouw werkgever te vragen om mogelijkheden voor loopbaanadvies en budget coaching. Een werkgever kan niet altijd zien wat je nodig hebt. Meer informatie over budget coaching voor medewerkers. 

Terug naar het overzicht